Om mig

Så här tycker en kompis att jag ser ut när jag sitter och jobbar. Jag ritar faktiskt ofta mina böcker först. Med papper och penna lägger jag upp storyn. När jag ser att alla trådar går att knyta ihop sätter jag mig vid datorn och börjar skriva. Ju mer jag skriver – desto roligare tycker jag att det är. Och faktiskt tycker jag att det har blivit roligare att läsa också. Jag tjuvkikar hur andra författare gör för att skriva spännande eller roligt.

Fråga Martin

Varför/hur blev du barnboksförfattare?
Jag började berätta rövarhistorier för min son. Så märkte jag att han tyckte om dem. Och på den vägen är det.
I många år har han nu tjatat om att han ska få höjd månadspeng för att det faktsikt är hans förtjänst att jag är författare idag!

Din serie om Lasse o Majas detektivbyrå läser alla barn i Sverige och även i Frankrike, Korea, Polen och vissa länder i världen, tänker du på kulturskillnader när du skriver?
Nej, inte så att jag tänker på att barn i Ryssland och Kina läser mina böcker. Men jag tänker på att försöka smyga in skillnader och olikheter i Valleby. Det blir mycket roligare då. TÄNK om alla människor var likadana!! Usch vad läskigt. Lika smarta eller dumma. Lika starka eller svaga. Och alla tyckte om samma fotbollslag, eller musik.

Tror du på spöken?
Nej, det gör jag inte. Men jag gjorde det när jag var liten. Och jag vet precis hur läskigt det kan vara när det plötsligt knarrar oväntat i en gammal trappa.

Gillar du själv besöka ställen där dina böcker utspelar sig på: cirkus, zoo, kyrkan, biograf, camping m.fl.?
Ja, alla mina deckare utspelar sig ju i olika miljöer. Och jag tänker noga och länge innan jag bestämmer mig för i vilken miljö brottet ska ske. Då bruker jag gå på studiebesök till en kyrka eller en cirkus till exempel.

Monsteragenten Nelly Rapp lär sig bekämpa monster. Vad är Du rädd för?
Jag är rädd för att jag eller någon av mina nära och kära ska bli sjuka.

Du är pedagog, är ditt syfte med varje bok att förmedla någonting till läsaren?
Nej, även om jag älskar ny kunskap själv, så försöker jag att hålla tillbaka läraren i mig när jag skriver. Däremot är jag väldigt angelägen om att mina böcker ska vara tillgängliga och lätta att läsa. Och det beror nog på att jag är lärare.

När du skriver, försöker du använda ett enklare språk eller skriver du på ”vuxenspråk”?
Ja, jag försöker att använda ett enkelt, effektivt och funktionellt språk. Det betyder också att jag iskallt räknar med att även bilden bär mycket information.